Interview met dirigent Gerben Pol

Sinds mei 2023 ben je onze dirigent. Op enkele ervaringen tijdens je opleiding na, is dit de eerste keer dat je vaste dirigent bent van een brassband. Wat zijn voor jou de opmerkelijkste verschillen tussen een brassband en harmonie/fanfare?

Er zijn natuurlijk de voor de hand liggende verschillen als bezetting, kleurmogelijkheden, etc. Maar wat het meeste opvalt is het verschil in cultuur. De brassbandwereld heeft echt zijn eigen bubbel waarin ze elkaar in de gaten houden, de internationale topbands volgen en elkaar daar opnames van laten horen, enzovoort. Dat maak je bij harmonieën en fanfares niet mee op deze manier.

Vorig jaar heb je voor het eerst als dirigent op het podium gestaan bij een NBK. Hoe heb je dat ervaren? (Denk bv. aan de voorbereidingen, de ervaring zelf, de juryrapporten etc.)

Ja, dat vond ik dus geweldig. Het is heel fijn om zo veel tijd aan een werk te kunnen besteden. Op een gegeven moment begint het te lopen en dan is nog steeds ruimte om fijn te slijpen en verder uit te diepen. Dat zorgt er voor dat je goed voorbereid op een prachtig podium kunt genieten van een hele verzorgde uitvoering. Bij een concert is het wel eens veel meer werken om ‘de boel bij elkaar te houden’ en hoor je altijd nog dingen die je wel zou willen verbeteren. Het geeft een heel vrij gevoel vind ik om zo muziek te maken. Ik zie er dus ook weer naar uit! Het resultaat ten opzichte van andere bands is voor mij persoonlijk minder belangrijk. Ik ben vooral bezig met de ontwikkeling van de band. Tegelijkertijd zou ik heel trots zijn op een hoge plek in de ranking natuurlijk! Ik probeer het uiterste uit de band te halen, we laten geen repetitie onbenut om verder te schaven aan het stuk. Dus aan de voorbereiding ligt het niet.

Je hebt vorig jaar ook andere bands beluisterd op het NBK. Luisterde je, nu je dirigent bent van een brassband, met een ander oor naar de bands dan toen je alleen als bezoeker aanwezig was bij een NBK? Zo ja, op welke manier?

Ja, ik luister wel wat analytischer. Ik heb geen achtergrond in een brassband en heb er ook maar beperkt ervaring mee. Muziek is muziek natuurlijk en daarmee weet ik echt wel wat ik wil, tegelijkertijd vind ik het heel interessant om te luisteren hoe andere bands klinken en hoe ze dat voor elkaar krijgen. Dat neem ik dan weer mee naar Wolvega.

Nu, een jaar later, zijn de voorbereidingen voor je 2e NBK als dirigent in volle gang. Wat heb je nu anders aangepakt dan vorig jaar?

Poe. Ik repeteer niet perse heel planmatig. Als het lekker gaat zit ik in de flow en vliegt de tijd, terwijl we veel doen. Ik denk dat ik de druk wat meer heb opgevoerd dan vorig jaar. Omdat we elkaar wat beter kennen kan dat zonder spanning te creëren in de band. Dat laatste zou averechts werken. Daar ben ik altijd wel veel mee bezig. ‘Ontspannen’ op een podium zitten is voor mij erg belangrijk. Inhoudelijk heb ik aan de voorkant van het proces geprobeerd direct in te zetten op de juiste opvatting, tempo en overgangen. Dat zijn dingen die je ook in het proces nog wat kan bijsturen. Maar ik heb er van te voren heel goed over nagedacht en daarmee geprobeerd die piketpaaltjes direct heel duidelijk neer te zetten vanaf de start. Ook de manier van inzetten en aangeven van het begin en overgangen. Vanaf het begin op dezelfde manier. Dat geeft vertrouwen verwacht ik.

Merk je nu verschillen in de ontwikkeling van de band t.o.v. vorig jaar?

We zijn meer aan elkaar gewend. Ik voel me op mijn gemak. Voor mij is dat een voorwaarde om lekker te kunnen werken. De wisselwerking zorgt voor resultaat. De band groeit in muzikaliteit, meer divers articuleren, verschillende klankkleuren en stilistisch wordt het spel beter. Vooral met het programma voor de zomer, met al die verschillende stijlen, hebben we daar stappen gezet. Je merkt dat het vaak even taai gaat, dat je lang moet doorvragen op de speelmanier, maar dat de muziek op een gegeven moment gespeeld wordt op de manier zoals hij bedoeld is. Dat is voor mij altijd het uitgangspunt om verder te werken aan meer technische parameters als balans, zuiverheid, etc.

Wanneer is het optreden van Euphonia op het NBK voor jou een succes?

De uitdaging is voor mij dat er op het podium uitkomt wat er in zit. Dat we samen de omstandigheden creëren waarin iedereen op zijn beste kunnen presteert. Ik gun de band die ervaring en ook dat ze daar vervolgens trots op kunnen zijn. In de tussentijd geniet ik erg van de voorbereiding en de mate waarin we de diepte in kunnen. 

Heb je zelf nog iets wat je graag wil vertellen?
Voor mij is er geen verschil tussen een NBK en welk ander concert of optreden dan ook waar het gaat om de wil er uit te halen wat er in zit. Die drive hoop ik over te brengen op de band. Daarmee gaan we meer lol hebben van álles wat we doen, wat het ook is.